Jul 3, 2011

Bibir negro

hai, bibir saya macam bibir negro. 
pedih yang teramat nyah.
membesar bibir ni. dan menebal kan bibir. HAHA 
sexy yaw. aww  ;D
but still talk active. 
agak jakun sebab first time benda ni jadi sesakit sekarang dan dia besar.
syndrom ni di panggil 'MATA IKAN'.
tapi tak tau laa orang lain panggil hape kan.
ad yang tak tau? 
ala, benda yang tumbuh kat bibir. 
disebabkan panas dalam,
disebab kan kurang minum mineral water.
sampai hilang selera makan.
macam mana nak gemuk ni.


tu bukan nad okeays.
curi kat google. ngee :)
word yang paling sinonim sekali ialah ulcer. 
awak selalu kena?


Langkah-langkah awal perlu diambil untuk mencegah/menyembuhkan ulcer :


* Minum air yang secukupnya dan kurangkan air yang berasid.

* Jauhi makanan yang banyak mengandungi rempah.

* Letakkan sedikit ais di tempat luka untuk melegakan sakit.

* Elakkan daripada tekanan perasaan.



PERINGATAN! (SENDIRI INGAT LAH)


Jika ulser mulut anda masih tidak sembuh malah semakin merebak dalam masa kurang dari 3 minggu, anda mesti segera berjumpa doktor kerana mungkin ulser mulut yang lambat sembuh adalah tanda-tanda awal anda sedang menghidap barah mulut. Pemeriksaan lanjut perlu dilakukan apabila ulser yang dialami agak besar saiz dari biasa iaitu lebih 2 mm, ulser berdarah dan tidak sembuh dalam masa 3 minggu.





EH, lots of stories inside my head. but donno macam mana boley ini jadi pilihan. Sorry. I don't have that kind of mood anymore, didn't manage to post anything. tapi untuk cantik kan blog ni nad suka. CIK LU'LU SELALU INTAI BLOG SAYA KAN. SAYA TAU.. LOVE YOU AA.. 


THE END, ZANA ;)

4 comments:

Dilahirkan : Oleh NADIAH ADNAN ღ